Unsubscribe
View in your browser

Le français suit

NAVIGATING FOOD INFLATION TRENDS

You've likely heard terms like greedflation, skimpflation, and shrinkflation recently. These inflationary trends have sparked considerable debate and are reshaping the food landscape in ways that impact our wallets and well-being. Greedflation refers to price hikes driven by corporate greed, skimpflation involves reduced quality of goods and services, and shrinkflation is the downsizing of product quantities while prices remain the same. Opinions and research on these issues are highly divided, with experts offering varied perspectives on their causes and effects.

In this edition, we share what's being said about these trends, including news, insightful resources, and practical tools to help you navigate these challenging times. 

Resource Roundup: Reports and Tools
  • Canada’s Food Price Report 2023
  • Canada's Food Price Report 2024
  • Canada Needs More Grocery Competition
  • Grocery affordability
  • FOOD PRICE INFLATION: Report and Government Response
  • Food Price Data Hub
  • Canada Grocery Code of Conduct
  • New Brunswick's Alternative Grocery Stores
  • What’s up with the Loblaws boycott?
  • Canadian uses a spreadsheet to compare Costco prices to the grocery store (Food Basics, based in Ontario)
  • Food Programs Map
News
  • Grocery store boycott won't fix food system, some N.B. farmers say
  • House of Commons committee recommends feds tackle 'excessive' profits in food sector
  • Loblaw agrees to support grocery code of conduct after fighting it for months
  • [PRESS RELEASE] –How will we shop? Advancing a food systems lens on affordability
  • Looking for an alternative to Big Grocery? Moncton woman has a map for that
  • Why are grocery bills so high? A new study looks at the science behind food price reporting
Listen and Learn
COMMONS - Monopoly #1 – Lost in the Supermarket

This season of COMMONS digs into all of the monopolies, oligopolies and cartels that dominate our lives. And ftheir first stop is the supermarket.

LISTEN
Food Secure Canada Webinar on Greedflation

A recording of Food Secure Canada's May 30th, 2024 webinar "Greedflation: The role of large corporations in food price inflation and what can be done about it"

WATCH
Eh Sayers  - Why Food Inflation Is Such A Hard Nut To Crack

A conversation about food inflation with StatCan's resident smart cookie Taylor Mitchell, hosted by Tegan Bridge

LISTEN
 
 
 
COMPRENDRE LES TENDANCES DE L'INFLATION ALIMENTAIRE

Vous avez probablement entendu parler récemment de termes comme la cupidflation (greedflation), la réductoflation (skimpflation) et la shrinkflation. Ces tendances inflationnistes suscitent beaucoup de débat et modifient notre manière de consommer des aliments, ce qui affecte nos finances et notre bien-être. La cupidflation désigne les hausses de prix motivées par la cupidité des entreprises, la réductoflation implique une baisse de la qualité des produits et services, et la shrinkflation correspond à la réduction des quantités de produits sans baisse des prix. Les opinions et les recherches sur ces sujets sont très partagées, avec des expert·e·s offrant différents points de vue sur leurs causes et leurs effets.

Dans cette édition, nous partageons ce qui se dit sur ces tendances, ainsi que les dernières nouvelles, des ressources utiles et des outils pratiques pour vous aider à naviguer dans cette période difficile.

Rassemblement de ressources : Rapports et outils
  • Rapport sur les prix des aliments au Canada 2023
  • Rapport sur les prix des aliments au Canada 2024
  • Le Canada a besoin de plus de concurrence dans le secteur de l’épicerie
  • Épicerie à prix abordable
  • INFLATION DU PRIX DES ALIMENTS: Rapport et Réponse du gouvernement
  • CARREFOUR DE DONNÉES SUR LES PRIX DES ALIMENTS
  • Code de conduite des épiceries du Canada
  • Les épiceries alternatives du Nouveau-Brunswick
  • Un Canadien utilise une feuille de calcul pour comparer les prix de Costco à ceux de l'épicerie (Food Basics, basé en Ontario)
  • Carte des programmes alimentaires
Actualités 
  • Loblaw accepte de signer une version révisée du code de conduite des épiceries
  • [COMMUNIQUÉ DE PRESSE] Comment allons-nous faire nos achats ? Faire progresser l’optique des systèmes alimentaires sur l’accessibilité financière
  • Une carte interactive des épiceries indépendantes créée à Moncton
  • On a enquêté sur la réduflation pendant un an. Voici le résultat
Écoutez et apprenez
Discussion des résultats de l'enquête sur la réduflation

L'enquête à identifié près de 300 produits vendus au Canada qui ont subi une ou plusieurs réductions de format au cours des 20 dernières années.

ÉCOUTEZ
Webinaire RAD

Un enregistrement du webinaire du Réseau pour une Alimentation Durable "Greedflation : Le rôle des larges entreprises dans l'inflation des prix des denrées alimentaires et ce que l'on peut faire pour y remédier"

REGARDEZ
Hé-coutez bien!  - Décortiquer l'inflation alimentaire: pas si simple!

Discussion sue l'inflation alimentaire avec Annie De Champlain, de Statistique Canada, animé par Annik Lepage

ÉCOUTEZ
 

Food For All NB Aliments pour tous NB
1 - 385 Wilsey Road
Fredericton, NB E3B 5N6

 Facebook  X / Twitter  Web  Linkedin  Instagram  Youtube